Historie

Golfclub Kleiburg heeft historische banden met de gemeente Brielle. In de veertiende eeuw was colf, het Middeleeuwse spel dat veel leek op het huidige golf, wijdverbreid. Dat blijkt onder andere uit oorkondes waarvan de oudste die colf noemen in het gebied dat nu Nederland is, uit Brielle kwamen. Er was in Brielle een volwaardige vier holes baan met herberg ‘De Kolf` als begin en eindpunt, maar natuurlijk ook als negentiende hole 'avant la lettre'. Al snel probeerden stadsbesturen het spel te verplaatsen ‘buten der veste onser stede’ omdat de rondvliegende ballen flinke schade en ongelukken veroorzaakten.

De Schotten ontwikkelden het spel zoals wij het heden ten dage kennen, met speciale golfbanen en zij richtten verenigingen op. Vlak voor de Tweede Wereldoorlog waren er dertien golfclubs in Nederland, alle spelend op privé-banen. Zo vlogen Rotterdamse havenbaronnen vanaf de Waalhaven met Pipercups naar hun baan in de Oostvoornse duinen (die sinds de oorlog niet meer bestaat).

In 1973 maakte de heer Matthijsse van het Recreatieschap Brielse Maas de opening van de eerste openbare golfbaan bekend. En zo is de cirkel rond als kort daarna, in 1974, de 21e golfclub in Nederland wordt opgericht en wel ‘buten der veste onser stede’ Brielle. Vanaf 1998 is Golfclub Kleiburg geprivatiseerd en zij vierde een jaar later haar 25-jarig jubileum.

woensdag 16  januari

PINPOSITIE: B

Hole 17: wintergreen
De kwaliteit van de zomergreen is niet
voldoende.

Graag de afzettingen rondom de greens
laten staan en deze respecteren.

Maandag 21.1
gesloten vanaf
16.00 uur.
Baan Open

Local rule(s)

De komende tijd zullen alle
gele markeringspaaltjes
vervangen worden door rode.
Tijdelijke lokale regel:
Alle gele hindernissen op de baan
moeten als rode hindernissen worden
behandeld. Zie ook de Local rule(s)

Weers afbeelding
woensdag